Norsk-indere feiret ny indisk regjering

17/05/2014
Av

Den hindu-nasjonalistiske Narendra Modi gjorde brakvalg i India. Mannen som er beskyldt for å ha en høyreekstrem ideologi, har mange tilhengere blant norsk-indere. De feiret seieren med fest i Oslo 16. mai.

Chetan Hathi jubler over seieren av Narendra Modi, folkets favoritt i India.

 

Verdens største demokrati har gjennomført et historisk valg og folket har valgt en kontroversiell leder.

Det har vært stor feiering med folkefest  i flere indiske byer.  Norsk-indere som støtter Modi, jublet og feiret i Oslo 16. mai i år.

-       Det er en stor drøm som går i oppfyllelse, sier Arundeep Plaha, leder for Mahila Morcha  fra Overseas Friends of BJP( OFBJP).Det er  Mahila Morcha og OFBJP som organiserte festen for å markere den store seieren. Festen gikk av stabelen ved den indiske restauranet Gandhi i Oslo.

I likhet med mange som var til stede, har Plaha stor tro på Modi.

- Modi kommer til å satse på økonomien, redusere arbeidsledigheten , øker tryggheten for kvinner og  minoritetsgrupper. Dette skjer ikke på  en dag fordi disse sakene krever tid, men Modi-regjeringen skal sette i gang med en gang, sier hun.

Lykkelig gjeng: Arundeep Plaha og Mahila Morcha.

 Et eventyr

Historien om Modi er et rent eventyr. Han var en fattig gutt som serverte te ved jernbanestasjon. Nå er han den mektigste mannen i India, etter et historisk valg hvor 66 prosent indere  har tatt til valgurnene. Han fremstår som en streng og sterk leder og har vunnet folkets hjerte ved selge visjonen om India som en stormakt i de kommende årene. 

- Jeg er fra Gujrat selv og har fulgt med på Modi de siste 14 årene. Han er en man som gjør det han lover. For eksempel da bilgiganten Rattan Tata ville lage Nano-prosjektet, inngikk  Modi en avtale med ham. Ifølge den avtalen skulle Modi skaffe Tata land for å bygge industri, mot at han lovet 500 arbeidsplasser. Det har vært hans “Gujrat Modell”, sier Chetan Hathi, vise-president for OFBJP i Norge og en stor Modi-tilhenger

 

Med Modi som statsminister, som er kjent for å ha en næringsliv-fremmende ideologi, er det store forventninger både i India og i verden for økte investeringsmuligheter i India.  Han er kjent for å være en handlingskraftig mann. Ekspertene spårøkonomisk vekst, samtidig som det spekuleres i hvordan Modi-regjeringen vil  påvirke det indiske samfunnet. Særlig muslimer som utgjør den største minoritetsgruppen i India. Modi er en selverklært hindunasjonalist og omtalt som høyreekstremist i media.

 Vendepunkt i indisk politikk

Det er 550 millioner indere som har avgitt sin stemme. Av disse er hele 18 prosent under 35 år.  I 2020 vil India bli en av verdens yngste nasjoner,  med over halvparten av befolkningen under 30 år.

Dette får konsekvenser for indisk politikk. Unge mennesker i India har tilgitt Modi for lengst for opptøyene som krevde flere hundre liv i provinsen Gujrat i 2002,De ser frem til det regjeringspartiet BJP kaller “ en ny era”.

Modi har skapt ny entusiasme blant rekrutteringsfirmaer i India som mener at over to millioner nye jobber skal sysselsette flere unge i forskjellige sektorer. Slik som innen IT, helse, og finans. Unge mennesker i  India er mer opptatt av jobbmuligheter enn politikken rundt religion og minoriteter. Veksten i den  indiske økonomien er halvert siden 2010, fra ti til fem prosent i 2013. Gujrat med Modi ved roret her derimot hatt en økonomisk vekst på 13 prosent sammenlignet med resten av India. Derfor brukes  hans Gujrat- modell som et eksempel på vellykket styring og utvikling.

 Kritikk mot Modi

På tross av den høye populariteten Modi nyter blant majoriteten, har kritikken mot Modi vært hard og nådeløs.  Gujrat-massakeren i 2002 er en skygge som følger ham. Over 1000 mennesker ble drept, over halvparten av disse var muslimer. I 2013 ble Modi frikjent i høyesterett, men fremdeles mener kritikerne at han sto bak massedrap av muslimer.

 -Det er en del folk som henger seg opp i det som skjedde i 2002, men velgerne har tillit til han og har lagt den episoden bak seg. Dessuten er ingen politiker i India helt uskyldig. Kongresspartiet har mange korrupsjonsskandaler bak seg, sier Hathi.

 Muslimer satser på Modi

I sin seierstale har Modi sagt at han som statsminister ikke er leder bare for en gruppe, men for hele nasjonen. Uttalelsen er ment til å betrygge minoritetsgrupper, særlig muslimer. Med 14 prosent er muslimer som den største minoritetsgruppen i India. De har hatt stor innflytelse på indisk politikk.  De har tradisjonelt stemt på Kongresspartiet, og fryktet Modi.  Men valgresultater viser at ti prosent av muslimene har stemt på Modi. Flere studier viser at muslimer i India sliter økonomisk og opplever diskriminering.

 - Muslimer i Gujrat har det mye bedre enn muslimer i andre deler av India. Derfor har de også stemt på Modi,  sier Chetan Hathi.

 

KOMMENTER SAKEN
ANNONSE ↑....