Pakistansk sensasjon i Sotsji

22/02/2014
Av

Mens Norge topper medaljestatistikken dagen før OL-ilden slukkes i Sotsji, deltok Pakistan i lekene med bare en utøver.

Pakistanske Muhammad Karim (18) gjennomførte sitt første OL-renn i Sotsji denne uken.

Han ble ikke blant de beste, men endte opp på en respektabel 71. plass.

18 år gamle Muhammad Karim er den andre pakistanske vinter-olympier gjennom tidene. De færreste kjente til ham i hans eget hjemland før storslalåmrennet denne uken.

Målet var å være blant de 50 beste, det klarte han ikke, men pakistaneren dro hjem med hodet hevet etter å ha kvalifisert seg til andre runde i storslalåmbakken i Sotsji 19. februar.

Hjemmelagede ski

Den unge pakistanske skiløperen vokste opp i byen Gilgit nordøst i Pakistan. Byen ligger mellom vakre, snødekkede fjell, og Karim har tidligere fortalt at det var ikke så mye annet å gjøre i skoleferiene, enn å stå på ski.

Og skiene? De var laget av tre, snekret av onkelen. Med tiden begynte han å delta i ulike skiløp i området, og slik startet hans skikarriere for alvor.

Karim er ikke den første vinter-OL-deltakeren fra Pakistan. Førstemann var Muhammad Abbas, som deltok under Vancouver-lekene for fire år siden.

Internasjonal eksponering

Muhammed Karims første ski var hjemmelagde og av tre. Siden har han deltatt i flere internasjonale renn, og er blitt sponset av det pakistanske luftforsvaret.

Sotsji er likevel ikke Karims første møte med skiløyper utenfor Pakistans landegrenser.  I 2006 reiste han for første gang ut av landet, på treningsleir til Japan. Siden har han hatt en drøm om å delta i en anerkjent konkurranse.

Utenom dette har han også vært på treningsleir i Østerrike, og deltatt i internasjonale renn både i Tyrkia og Iran, hvor han endte opp på 13. plass i begge renn. Hans beste plasseringer i internasjonale skirenn.

Pakistansk mester

I et land med en rik sportshistorie med blant annet verdenstitler i cricket, landhockey og squash, er det lite interesse for andre idretter. Skisporten er et av de aller minste idrettene i Pakistan, og landets eneste medaljer kom i 2011, under de Sør-Asiatiske vinterlekene som fant sted i den indiske fjellprovinsen Uttarkhand.

En måned senere, ble den da 15 år gamle slalåmkjøreren pakistansk mester, etter å ha slått den mer erfarne storebroren sin, som til da hadde åtte mesterskapsgull bak seg. Året før kunne ikke Karim delta i det pakistanske mesterskapet, fordi han var for ung.

Ødelagt alpinsenter

Pakistans eneste alpinsenter, Malam Jabba, lå i Swat nord-øst i Pakistan. Denne ble totaltskadet av militante i 2008.

Landets eneste alpinsenter ble etablert med Østerriksk hjelp i 1988, og var et kjent sted for både lokalbefolkningen og turister, inntil for litt over fem år siden.

Senteret ble totalskadet da militante satte fyr på bygget i 2008. Året etter fikk det pakistanske militæret tilbake kontroll over området, og deler av alpinsenteret og infrastrukturen har med tiden blitt gjenoppbygget.

 

 

 

 

Passerte målstreken i Sotsji

Karim var godt fornøyd med innsatsen sin i Sotsji

Muhammad Karims første renn fant sted under storslalåmrennet sist onsdag, hvor han stilte med startnummer 103 av totalt 109 utøvere.

Flere kjørere klarte ikke å fullføre rennet, og 18-åringen valgte derfor å ikke gi full gass, for å øke sjansene til å passere målstreken.

Taktikken fungerte, og han kom i mål med tiden 1:43.44. Han klarte dermed å kvalifisere seg til andre runde, og endte med en samlet tid på 3:27.41. 42.12 sekunder bak gullvinneren Ted Ligtey fra USA.

Slo rivalnasjonen

Å være landets flaggbærer under åpningsseremonien, eller fullføre et OL-renn var ikke det som trakk mest oppmerksomhet i hjemlandet.

18-åringen ble hyllet i både tradisjonelle og sosiale medier for å ha slått den indiske Himanshu Thakur i slalåmbakken med over ti sekunder.

En tydelig stolt flaggbærer for Pakistan under OL for denne gang, har store ambisjoner for fremtiden.

Pakistan og India har et av verdens mest intense sportsrivalrier, men begge landenes deltakelse under årets vinter-OL er en stor seier for skisporten i begge land.

Veien videre

For en ung utøver som sto på ski i fireårsalderen, ble nasjonal mester før fylte 16 år, og fikk sin olympiske debut i en alder av 18, ser fremtiden lovende ut.

Til tross for lite interesse for skisporten i hjemlandet, og minimalt med internasjonal eksponering for de pakistanske skistjernene, tyder det meste likevel på at det herfra bare kan gå oppover for Muhammad Karim.

Kanskje ser vi han i hovedstaden vår, under 2022-lekene?

KOMMENTER SAKEN
ANNONSE ↑....