Omstridt indisk politiker får støttegruppe i Norge

22/02/2014
Av

- Kvinnegruppe vil jobbe som en del av familien.

 

 

Tea party hos Arundeep Plaha. Foto: Privat.

Narendra Modi,  er en høyre – radikal indisk politiker, som  er en favoritt blant mange indere i kommende Stortingsvalg i India. Han har også mange tilhengere i Norge.

OFBJP Mahila Morcha er en ny kvinnegruppe som er startet i Oslo for å hjelpe minoritetskvinner, samtidig som den jobber aktivt for å rekruttere støtte for den indiske Bharatiya Janata Party (BJP). Over en kopp te og rykende varm samosa, samler en gruppe norsk-indere hos Arundeep Plaha i Grorud i Oslo. Hun ble nylig leder for Mahila Morcha. Kvinnegruppen er startet av Overseas friends of Bhartiya Janata Party (OFBJP), en organisasjon som har et mål om å jobbe for et bedre India.

- Selv om vi bor i Norge, blir vi påvirket av indisk politikk, enten direkte eller indirekte, sier Arundeep Plaha.

Interesse for politikk

Plaha er tre barnsmor og jobber som bioingeniør til daglig ved Rikshospitalet. Ifølge henne har hun ikke tidligere noen erfaring i politikk.

- Egentlig så passer jeg ikke innen politikk fordi jeg er så fritttalende og direkte. Det å være diplomatisk er ikke lett for en person som meg, sier hun.

Men nå har hun fått interesse for politikken, og vil engasjere seg for å hjelpe kvinner og jobbe for at BJP får flest stemmer i kommende valg i India.

- Å hjelpe kvinner er type sosialarbeid som jeg har tidligere drevet med for venner og bekjente og det er noe jeg liker, sier hun.

I likhet med en del indere som bor i Norge, vil hun at Narendra Modi skal bli den neste statsminister i India.  Hun jobber hardt for å rekruttere støtte for BJP i utlandet. Selv om mange ikke kan stemme ved valget i India, grunnet norsk statsborgerskap, kan de be sine slektninger i India om å stemme på Modi.

Arundeep Plaha. Foto: Saroj Chumber.

Hvorfor støtter dere Modi, egentlig?

Modi er en mann med visjon, han er uredd og en sterk leder. Bare se på den økonomiske fremgangen i delstaten Gujarat i India, så tenk hvor mye han kan løfte hele landet.

Det er mange som mener han er anti- muslim og har en del saker på seg etter opptøyer i Gujarat i 2002?

Høyesterett har jo frikjent Modi i Gujarat opptøyene. Og når det gjelder om han er anti- muslim så tror jeg ikke på det. Han er en kunnskapsrik person og vet godt at en leder for et land som India, kan ikke være fordomsfull og trangsynt. Det passer ikke hans personlighet uansett, fordi han tenker stort og er en visjonær. Dessuten om han tenker bare på en gruppe, hadde han kun brydde seg om Gujarati- folket, men han tenker på alle indere, hinduer, muslimer, sikher og kristne.

Om kvinnegruppen

Fortell litt om Mahila Morcha og hvordan skal de jobbe for minoritetskvinner i Norge?

Mahila Morcha er ikke en kvinnegruppe kun for indiske kvinner eller de som støtter BJP, men for alle minoritetskvinner. Fortsatt opplever minoritetskvinner en del problemer i Norge. Tvangsekteskap, eller kvinner som ikke får lov til å gå ut av huset, uten mannens tillatelse, jenter som blir sendt til hjemlandet, fordi de setter seg imot tvangsekteskap. Vi kommer til å jobbe med bevisstgjøring i det flerkulturelle miljøet.

Hva slags utfordringer er det innenfor det norsk – indiske miljøet?

-Det er en del utfordringer, særlig i forhold til barnevernet.  En av de sakene som vi jobbet for var saken der barnevernet overtok omsorg av to søskenbarn fra en indisk familie. Det er en stor skam i det indiske miljøet at barnevernet tar barn, og det er kulturforskjeller som ofte ligger bak slike hendelsene. Vi holdt en stille protest mot dette. Den familien ble stigmatisert, fordi i desi familier, ser vi ikke på en liten klaps som vold mot barn.  Vi er alle oppdratt med litt ris på rompa. Vår kultur er sånn at vi ser på dette som en del av barne oppdragelse. Samtidig, er vi veldig glade i barna våre. Ingen tenker bedre på barna enn deres foreldre. Selvfølgelig må indiske familier også skjønne at vi må forholde oss til norske lover og regler. Men å frata foreldre barna er ikke den rette veien å gå, og vi vil hjelpe familier som kommer i en slik situasjon.

Samarbeidspartnere

Hvordan har dere tenkt å hjelpe  minoritetskvinner som trenger hjelp?

Vi har to advokater som kan bistå dem med juridisk råd og veiledning. Også skal vi jobbe med samarbeidspartnere innenfor barnevernet eller andre organisasjoner, for å hjelpe både unge jenter og voksne kvinner som har problemer.

Hvordan skiller Mahila Morcha seg fra andre organisasjoner som jobber for minoritetskvinner?

Forskjellen er at vi støtter hele familien og hvis ev. de havner i konflikt med myndighetene så står vi med familien. Vi skal ikke jobbe som organisasjon, men som familie medlemmer. Dvs. ditt problem er Mitt Problem og vi er en familie!

Fakta: Narendra Modi er en indisk politiker som er statsminister kandidat ved Stortingsvalg i april – mai. Han er medlem av Rashtriya Swayamsevak Sangh( RSS), en høyre- radikal gruppe, og kaller seg selv hindu nasjonalist.

 

KOMMENTER SAKEN
ANNONSE ↑....