Seema skaper nye ledere

15/05/2013
Av

– Vi er ingen ofre og vi gir oss ikke før vi har nådd toppen, sier Monika Saggar, en av kandidatene i talentgruppen til Seema AS.

 

Av Noshin Saghir

Deltakere i Seemas talentprogram.

Flerkulturelle kvinner stiller bakerst i køen når det gjelder leder- og mellomlederposisjoner. For å gjøre noe med dette ble firmaet Seema AS etablert ifjor. Seema har som mål å få flere flerkulturelle kvinner inn i lederposisjoner.

Monika Saggar, begynte i ressursgruppen til Seema AS ifjor og søkte deretter plass i talentgruppen som hadde kickoff i september.

–  Kanskje noen tror at vi er innvandrerjenter som ikke får jobb og derfor er med i Seema, de tar helt feil. Jeg er i fast jobb i kommunen og trives  med det, sier hun.


Saggar forteller at Seema viser deg litt bredere perspektiv på alle mulighetene som er der ute, via innsiktseminarene. De handler om bevisstgjøring av valg de har tatt hittil i livet, hvordan de kan “selge” seg selv som merkevaren, hvordan de skal fronte seg selv og vise at de er annerledes ved at de har en annen bakgrunn og fronte det på en positiv måte.


Hun er født og oppvokst i Norge og har indiske foreldre. Saggar har tatt lærerutdanning og begynte å jobbe mens hun tok master i internasjonal og flerkulturell utdanning. Hun fikk jobb på introduksjonssenteret i Drammen kommune, der hun underviste nyankomne innvandrere og flyktninger med norsk opplæring. Målet er å jobbe innenfor HR (Human Resources) i det private næringslivet og fronte det flerkulturelle.


Fra Seemaseminar

– Du får mye oppbacking og masse positive tilbakemeldinger på ting du gjør. Jeg har holdt innlegg på Seema innsiktseminar, som var utenfor min komfortsone, og det var en veldig stor utvikling på den tiden jeg har vært med på Seema, føler jeg personlig, sier Saggar.


Døråpner

Drømmen var ikke konkret for Saggar. Seema har hjulpet henne med å spesifisere den mer i forhold til hva hun har lyst til å gjøre og hva hun har kompetanse til.

- De ser ingen hindringer og man har lov til å drømme. Hvis man satser og er villig kan man få kontakter for å komme seg videre, forteller hun.

Seema-jentene på en av samlingene. Her sammen med lederen Lovleen Rihel Brenna.

- Seema sikrer deg ikke jobb, men vi får utdelt mentorer etter vårt mål og da gjelder det å lære mest mulig fra dem. Min mentor er HR direktør og vi skal sammen legge planen videre. Jeg kan jo en del om HR og har jobbet en del med mennesker en god stund nå, så jeg kan jo bidra med det jeg sitter på av informasjon i forhold til det jeg har studert. I tillegg må jeg lære så mye jeg kan, bli med på mest mulig ting og ta til meg alt jeg kan få av informasjon, viten og lærdom, sier Saggar.

Hun forteller at Seema-lederen Loveleen Rihel Brenna har vært en viktig veileder, mentor og venn som alltid har tid til dem.

– Jeg hadde et jobbdilemma og fikk råd og veiledning for hvordan jeg skulle takle det, for jeg har aldri vært i en situasjon med å bytte jobb før. Så det er en kontinuerlig prosess vi har startet på og vi gir oss ikke før vi er på toppen, konkluderer hun.


Janet Ohemeng (25) er også en av de ti deltagerne i Seemas talentgruppe.

Janet Ohemeng (25) er også en av de ti deltagerne i Seemas talentgruppe.

– Jeg fant ut om Seema AS gjennom en statusoppdatering på Facebook og bestemte meg for å søke og begynte i Seema ifjor høst, forteller hun.


Ohemeng har bakgrunn fra Ghana og flyttet til Norge som seks åring og har bodd i Tromsø, Bodø og Oslo. Hun har sykepleier- og journalistutdanning og ønsker å bli programleder.


– Jeg tenkte at istedet for å bare søke jobber og ikke engang bli innkalt på intervjuer og dermed bli deprimert, kunne jeg bli med i Seema som kunne hjelpe meg i jobbprosessen, forteller hun.


Ohemeng har vært med i flere seminarer, der det har blitt tatt opp ulike temaer hvor hun har lært mye. Dessuten har hun fått en mentor som har journalisterfaring og har jobbet som kommunikasjonsrådgiver, som hun skal få veiledning av.


– Jeg tenkte ikke så mye over nettverk før, men etter å ha begynt i Seema så har jeg fått en forståelse av at det har en betydning. Jeg har fått et bredere nettverk etter å ha startet i Seema, mener hun.


– Det er i de sosiale sammenhengene man får vist hvem man er og hva man står for samt hva man kan tenke seg å gjøre i fremtiden. Og det er der mange av de flerkulturelle kvinnene uteblir, sier dagligleder Lovleen Rihel Brenna.

Dagligleder i bedriften Seema AS, Loveleen Rihel Brenna, ønsker å bruke essensen av sin egen erfaring og reisen til en lederposisjon på nasjonalt nivå og gi det videre til andre jenter, slik at det kan bli flere kvinner i lederposisjoner på sikt.


– Forskningen viser at de flerkulturelle kvinnene tar høyere utdanning og får gode karakterer, men står likevel bakerst i køen når det gjelder å få jobb som samsvarer i forhold til kompetansen deres, sier Brenna.


Hun forteller at en av årsakene ligger i at de mangler nettverk på grunn av at mange drar rett hjem etter jobb og ikke deltar på sosiale aktiviteter som julebord, konferanser og reiser. Og det er hvilke nettverk man tar med seg inn i bedriften som er viktig, når man leter etter en leder, ifølge Brenna.


– Det er i de sosiale sammenhengene man får vist hvem man er og hva man står for samt hva man kan tenke seg å gjøre i fremtiden. Og det er der mange av de flerkulturelle kvinnene uteblir, sier dagliglederen.


Lønnsforskjeller


Brenna forteller at selv om mange flerkulturelle kvinner har verv i frivillige organisasjoner så er det ofte i innvandrerorganisasjoner. Da blir det for mye fokus på deres innvandrerressurser og innvandrerhet. Det blir for smalt, mener hun. Man trenger noe i tillegg til det, for når hun skal ansette noen så ser hun på at vedkommende har kunnskap og kontakter i samfunnet som helhet.


- I Seemas program er det kun toppledere i dagens næringsliv som veileder og coacher jentene i hva næringslivet og arbeidslivet krever, hvordan komme seg frem, forteller Brenna

Det er dessuten store lønnsforskjeller mellom etnisk norske og flerkulturelle kvinner, forteller hun. Årsaken er blant annet at de norske medsøstrene klatrer opp i gradene imens de fleste flerkulturelle kvinnene blir værende på stedet hvil.

– Seema garanterer ingen lederjobb. Vårt slagord er “Du er arkitekten av ditt eget liv”, og jentene må bygge sin kompetanse stein for stein. Det første halvåret tegner vi bygningen de ønsker å bygge, og lager en plan for hva de trenger, hvordan bygge bygningen og finne de riktige nettverkene, ledere, foredrag, kunnskap, kurs og coacher for disse jentene, påpeker Brenna.


Øke kunnskapen

De flerkulturelle kvinnene får råd og veiledning fra toppledere i næringslivet gjennom seminarer. I talentgruppen til Seema er det ti jenter som får utdelt hver sin mentor som skal veilede dem til å nå sine mål.


– Hvert kurs betyr kompetanseheving på omtrent seksti personer. De vil gjøre en varig forskjell når vi går inn og bruker mentorenes kunnskap om hvorfor ha mangfold i arbeidslivet, hvordan lede dette mangfoldet, rekruttere gode folk og hvordan beholde de. Slik vil de åpne dører for flere enn de ti flerkulturelle kvinnene. De ti er inngangsporten til at vi kommer i kontakt med  HR (human resources), marked og direktørnivået i bedriften, understreker Brenna.


For å få flere flerkulturelle kvinner i lederposisjoner må kunnskapen og kunnskapsnivået om styrker og svakheter økes hos begge parter, både i næringslivet, i bedrifter og hos kandidatene. I Seemas program er det kun toppledere i dagens næringsliv som veileder og coacher jentene i hva næringslivet og arbeidslivet krever, hvordan komme seg frem, hva som blir vektlagt og hva deres motivasjon er. Slik går de fra selvledelse til ledelse, avslutter hun.

 Foto: Gry Monica Farstad Hellevik 

 

KOMMENTER SAKEN
ANNONSE ↑....