Politikerforakt i Pakistan

24/04/2013
Av

ISLAMABAD (BLEND) 85 millioner pakistanere går til valg i mai, men få har troen på bedring i et land hvor det meste har gått galt de siste årene.

MISTET TROEN: Denne gutten går forbi valgkamsplakaten til Pakistan Peoplesparty (PPP), uten å løfte blikket for å ta en titt. I likhet med mange pakistanere. FOTO: BLEND

Hvis alt går etter planen i Pakistan, vil valget 11. mai være historisk. Aldri før har en demokratisk valgt regjering overlatt makten til en ny regjering valgt av folket.

Men pakistanere jubler ikke.

For historisk er også forfallet Pakistan har opplevd siden siste valg i 2008.

Aldri før har matprisene vært høyere og strøm, drivstoff, gass- og vannforsyningene vært så mangelfull.

Vann har blitt en mangelvare og rasjoneres ut til folket med intervaller gjennom døgnet.

– Tok du drosje hit? Neste gang må du kanskje bruke sykkelen. Det er jo ikke drivstoff å oppdrive, sier Omar Ahmed (35), som driver en populær klesbutikk i hjertet av millionbyen Rawalpindi til Blend.

.

Kollaps

Kilometer lange køer ved bensinstasjonene vitner om kollapsen i infrastrukturen. I ren desperasjon har pakistanerne omgjort bensindrevne biler til gassdrevne biler. Nå er det også akutt mangel på gass i landet med 200 millioner innbyggere.

TRENGSEL: I 2008 var det 80 millioner som stemte ved valget. I år er det estimert at 85 millioner vil delta. Flest menn, som ellers i det pakistanske samfunnet. FOTO: BLEND

– Gass er ikke akkurat det tryggeste. Flere biler har gått i luften. I en stor personvogn kan de bruke opptil ti gasssylindre, sier Naveed Khalid (25), som driver egen bilutleiefirma.

Med fem demokratiske år bak seg er ni av ti pakistanere misfornøyd med landets tilstand.

En betydelig forverring siden Det pakistanske folkepartiet (PPP) og deres koallisjonsregjering, ledet av president Asif Zardari, kom til makten, viser tall for 2012 fra Pew Research Center.

En reise gjennom landets hovedstad, Islamabad, vitner allikevel om det største problemet i Pakistan. Utryggheten.

.

Frykter for sine liv

Barneskoler voktes av bevæpnede vakter. Hoteller, hurtigmatkjeder og butikker krever at du går igjennom metalldetektorer og gjennomlyser håndvesken. Folk gjemmer lommeboka på kroppen og tar sjelden frem mobilen.

90 prosent pakistanere mener kriminalitet og terrorisme er det største problemet, ifølge Pew.

– Vet du hvordan vi overelever? Vi ser ikke på tv, vi leser ikke aviser, sier Ahmed.

– Ser du aldri på nyhetene?

– Nei. Jeg orker rett og slett ikke. Jeg vil ikke vite. Ingen jeg kjenner vil se på nyhetene. Hvem vil se bilder av død og forferdelse, av korrupte politikere, sier han.

Det er umulig å unnslippe forfallet i landet. Men pakistanere flest, har lært å jobbe seg rundt problemene.

– Lyset kommer straks på, vi har et stort strømaggregat rett utenfor her, sier Hassan Ali, pashmina-selgeren, når strømmen går for andre gang på en time.

TILTAKSLØST: Pakistanere flest sliter med å få endene til å møtes. Disse korpsmedlemmene brukes tradisjonelt til bryllup, men har lite å ta seg til for tiden. FOTO: BLEND

.

Vil ikke stemme

Ahmed bryr seg ikke om hvem som sitter med makten, og han vil ikke stemme ved valget 11. mai.

– Hva er vitsen med å stemme, politikerne er alle like, sier han oppgitt.

Han får følge av brorparten av pakistanerne. Bare 24 prosent har noe positivt å si om den avgåtte regjeringen , i følge Pew. Langt færre har noe pent å si om presidenten.

Ved første øyekast får man inntrykk av at ikke alt går i oppløsning i Pakistan.

Motorveiene i storbyene er massive, bilparken har svulmet ukontrollert og lagt et tykt, ugjennomtrengelig lokk av forurensing på tvillingbyene Islamabad og Rawalpindi.

YES WE KHAN: Imran Khan seiler opp som den unge, urbane generasjonens førstevalg ved valget i mai. Analytikere mener han på det beste kan bli medlem i en koallisjonsregjering. FOTO: BLEND

– Hva med Imran Khan? Han er en av tidenes mest populære pakistanske politikere. Partiet har 10 millioner medlemmer?

– Jeg og en gjeng kompiser var medlemmer av partiet hans. Vi hadde tro på ham. Men så velger han å ta inn i partiet avhoppede politikere som er tvers igjennom korrupte, sier Imran Rashid (38).

23. marsj gikk startskuddet for den tidligere cricket-stjernen og filantropen, Imran Khans valgkamp, da han samlet over 100 000 pakistanere i pøsende regn i Lahore.

Denne gangen ser det ut til at de unge i Pakistan kan avgjøre valget. 35 prosent av velgerne er under 30 år, i følge offisielle tall gjengitt av avisen Express tribune.

.

Verden følger med

24. mars landet den tidligere presidenten og diktatoren Parvez Musharraf i Pakistan etter fire års selv-eksil. Også han har meldt seg på valget. Valgkampen varte kortere en forventet og Musharraf sitter i disse dager i husarrest.

De fleste pakistanere har mistet troen på at noen kan lede Pakistan ut av uføret. Verden følger allikevel spent med på det forestående valget om noen uker.

 

Fakta: Pakistan de siste 5 årene

* Landets første demokratiske valgte regjering som blir sittende valgperioden ut fra 2008-2013. Regjeringen gikk av 16. mars i år.

* Den pakistanske nasjonalforsamlingen samlet seg 50 ganger på fem år og vedtok rekordmange lovforslag. 134 til sammen. 56 av disse gjaldt endringer i eksisterende lover.

* Domstolene fikk større frihet. Det samme gjorde mediene.

* Rekordantall terrorangrep, ytterst få dømt for terror på fem år. 559 terrorsaker i 2012, hvorav 414 endte i frifinnelser.

* Pakistansk næringsliv karakteriserer de fem siste årene som katastrofale for pakistansk næringsliv.

* Den pakistanske rupi falt 65 prosent mot amerikanske dollar. Utenlandske investeringer var rekordlave.

* Gjelden økte fra 326 milliarder rupis til 872 milliarder rupis.

* Prisen på dagligvarer, strøm, gass og drivstoff fordoblet seg i perioden. Lønninger ble ikke økt tilsvarende.

* Pakistans ranking på Ease of doing business survey falt fra 104. plass til 107. plass.

* I følge Transparency International Pakistan har landet tapt mer enn 18 tusen milliarder rupis på korrupsjon, skatteundragelse og dårlig forvaltning de fem siste årene.

* Landet er det 33. mest korrupte landet I verden i 2012, en forverring fra 42. plass.

Kilde: Dawn.com, Dailytimes, Transparency international Pakistan, Ease of doing business survey, Pew Research Center

 

 

KOMMENTER SAKEN
ANNONSE ↑....