Med gambisk energi, sjarme og virilitet

Norskgambiske Zane Khan skal bli Norges nye humorkonge.

Rå, frekk og farlig debut. Er Zane Khan Norges nye humorkonge? ALLE FOTO: Saman Alam.

Oslo Nye. En onsdag kveld primo mars 2013.

Teaterkjeller’n er fylt til randen med humorsultne publikummere.

Om få minutter skal Lars Berrum, Martin Beyer-Olsen, Olli Wermskog, Stian Blipp, Dag Sørås, Rolf-Magne Andersen og Bård Tufte Johansen – kremen av den nye, spennende, alternative, norske komikken – entre scenen.

Dette er også dagen for debuten til Zane Khan, mannen som skal bli Norges nye humorkonge.

Eneste svarte på Bekkestua

Zane er opprinnelig fra Gambia, født 1986. Da Zane var fire år gammel flyttet han og moren til Norge, først Stabekk, senere til Bekkestua. Faren hadde flyttet hit noen år tidligere, da det var vanskelig å finne arbeid i hjemlandet.

− På Bekkestua var jeg den eneste svarte, så jeg måtte finne en måte å bli akseptert. Jeg bestemte meg for å bruke humor, forteller Zane. Han lyktes.

Selv om oppveksten hadde sine utfordringer for den unge norskgambieren, er han ikke bitter. Det kan man ikke være, sier Zane.

Zane Khan var den eneste svarte på Bekkestua på 90-tallet. Nå prøver han seg i en nesten blekhvit humorbransje.

− Man må se det positive i alt. Man må se humoren. Det ligger også til grunn for det jeg ønsker å spre fra scenen. Livet mitt er underholdende. Både det negative og det positive.

School of Comedy

Tilbake til 2013. På radioen: NRK P3.

Hver søndag serverer Martin Beyer-Olsen og Lars Berrum «Martin Beyer-Olsen live», Norges desidert største late night talkshow om formiddagen.

Lars pleier å ha med seg en nachspielgjest i studio. Søndag 17. februar har han invitert Zane.

Zane og Lars er kompiser fra skoletiden. Som åttendeklassinger møttes de på en fotballtrening. Vennskapet skulle bli varig.

− Jeg fortalte Martin at jeg kjente en jævlig lættis type, en vandrende karakter. Positivt ment, selvsagt, forteller Lars til Blend magasin.

− Han leverte veldig store mengder humor på lufta. Noe bare fordi han er den han er, og mye fordi han rett og slett er veldig morsom! I tillegg til dette er Zane en rå fyr, så da bestemte vi oss for å starte et prosjekt.

Prosjektet kalte de Beyer and Berrum’s School of Comedy.

Målet deres: Å gjøre Zane til Norges nye humorkonge.

Tre uker senere er tiden inne. Zane skal debutere som standupkomiker i Teaterkjeller’n på Oslo Nye.

LES OGSÅ:

- Bergens morsomste koreaner

- Humor fra et norskindisk roteloft

- Fargerik mørk og ukomfortabel moro

Rå, frekk og farlig

Den unge mannen fråder av energi, sjarme og virilitet når han griper mikrofonen. Språket er som hentet ut av den dype, dampende amerikanske ghettoen.

Adept i Beyer and Berrum's School of Comedy, Zane Khan, med mentorene Martin Beyer-Olsen og Lars Berrum.

Han etablerer raskt sin persona på scenen. Han er rå, frekk og farlig. Libido står sentralt i tekstene hans. Han og hans «Junior», som han kaller den. Med humoristiske hammerslag på hammerslag befester han sin egen ungdommelige råskap og styrke. Han vet så utmerket godt at han innehar et inntakende vesen. Han vinner raskt publikum over på sin side. Han fortryller og bedårer.

Så skjer det. En frustrasjon bygger seg opp på scenen. Han maler et scenario over et tilfeldig møte med en kvinne, et møte der han skal befeste sin egen mannlighet, men der libidoet svikter.

Zane vandrer hit og dit på scenen. Alltid i bevegelse. Han bruker dynamikk, kaster seg ned på scenegulvet, reiser seg igjen. Snakker så snusen nesten faller ut. Han dytter den på plass og fortsetter å hamre inn poengene.

Settet blir i overkant langt. Man kan se at han har mange timer igjen på scenen før han er Norges nye humorkonge.

Men når han avslutter settet sitt, kan han se publikum i øynene og vite at han klarte det.

Han besto sin første eksamen i Beyer and Berrum’s School of Comedy.

Zane Khan kan smile fra øre til øre etter en vellykket debutkveld.

Publikum jubler.

Norges nye humorkonge

− Hva skal til for at man skal lykkes som standupkomiker, spør Blend mentorene til Khan.

− Det er på en måte noe av det samme om når et nytt produkt skal lykkes på markedet, forteller mentor Martin Beyer-Olsen.

− Det må være noe unikt i bunnen, en konkurransefordel som de andre ikke har. I dette tilfelle et komisk talent som folk ser seg villig til å le av. Dernest må man klare å kommunisere at man er morsom. Og den eneste måten å gjøre det på er å stå på scenen så ofte man kan, så lenge man kan. Kanskje tusen ganger. Og man må jobbe knallhardt for å bli bedre hver eneste gang. Verre er det ikke.

− Hvordan tror du at standupmiljøet reagerer på prosjektet deres?

− Jeg tror ikke miljøet vet om dette prosjektet ennå. Men de får vite om Norges nye humorkonge-prosjektet i det de ser Zane på scenen. Og da er det allerede for sent, smiler Martin Beyer-Olsen.

Klar for mer

Latteren har lagt seg og showet er ferdig. Publikum trasker ut i vinterkulda. Igjen står Zane. Omringet av entourage og sjarmerte kvinner.

Han har fått konstruktiv kritikk fra mentorene Beyer og Berrum.

− Jeg må ta mer pauser, tenke på diksjon og tempo, bli flinkere på bruk av mikrofon.

Tilbakemeldingene fra tilskuerne har vært meget positive.

− Nå er jeg klar for mer, sier Zane, fortsatt høy på adrenalin.

− Jeg vet jeg kan mye mer!

KOMMENTER SAKEN
ANNONSE ↑....