Norsk cricket i fremvekst

04/03/2013
Av

Blend har tatt et dypdykk i norsk cricket og gir deg et innblikk i en av landets raskest voksende sport.

Cricketbanen på Rommen i Oslo er en av de fire aktive banene i landet. ALLE FOTO: NCF

Cricket er en sport som de fleste i landet neppe har hørt om. Til tross for en sesong som varer i underkant av seks måneder, og et landslag som er rangert som nr. 28 i verden, er norsk cricket blant en av landets raskest voksende sport.

Enorm vekst

Det tok ikke lang tid etter at førstegenerasjonsinnvandrerne fra Pakistan landet på Fornebu, til at sporten så dagens lys i Norge. Allerede på 1980-tallet fikk vi vårt første klubblag, og sporten har siden da vært i fremvekst. I år 2007 ble cricketforbundet tatt opp som et særforbund i Norges idrettsforbund, og særlig etter det har veksten vært enorm, med blant annet 53 klubblag med til sammen over hele 12 000 registrerte spillere fordelt over fem divisjoner.

− Vi hadde i år 2012 en sprengt banekapasitet. Tidligere var det slik at kampene ble spilt i helgene, men sist sesong måtte vi sette opp kamper hver eneste dag i juli og august-måneden, forteller Owais Mahmood, leder av cricketforbundets konkurransekomite.

Komiteen har ansvaret for å sette opp kampplanen for alle de fem divisjonene.

− Dessverre finnes det bare fire aktive cricketbaner i hele Norge, hvorav tre av dem ligger i Oslo, og et i Drammen. På grunn av sportens enorme vekst, er dette noe vi ønsker å gjøre noe med, poengterer Mahmood.

Flere cricketbaner i løpet av året

Yousuf Gilani er generalsekretær i NCF og har blant annet vært kommentator under cricketsendinger på NRK og Eurosport.

Yousuf Gilani er generalsekretær i det norske cricketforbundet, og kan fortelle Blend at prosjektering av nye cricketbaner er en del av fremtidsplanene til NCF (Norges Cricketforbund).

− Vi er dialog med kommunene i Drammen, Asker, Bærum og Oslo. Ting vil ta tid, men vi er sikre på at det vil komme nye baner, sier generalsekretær Gilani.

Cricket som innendørssport

Siden cricketsesongen i Norge varer fra april til september, mister Norge mye av konkurranseevnen sammenlignet med andre europeiske land. På bakgrunn av dette, har det de siste årene blitt satset mer på innendørscricket, og Gilani forteller oss at NCF har satt i gang prosessen med å få registrert cricket som en offisiell innendørsidrett.

Denne beslutningen kommer på grunnlag av flere suksessfulle innendørsturneringer de siste årene, blant annet Indoor Champions League, en turnering som fant sted i Drammenshallen sist desember.

− Det var fantastisk stemning og en ubeskrivelig god dag. Det var 600 personer innom på lørdagen, hvor vi var vitne til et høyt aktivitetsnivå. Det var veldig mange ikke-cricketspillere og tilskuere, og vi fikk utelukkende positive tilbakemeldinger, forteller en fornøyd Gilani.

I denne turneringen var det første gang i norsk crickethistorie at et jentelag deltok. Utenom dette var det lag fra andre byer i Norge, som blant annet Sandnes og Stavanger. Vinnerpokalen, var det et lag fra Sverige som stakk av med.

Flere norske crickettalenter bemerket seg under fjorårets ICL (Indoor Cricket League), ifølge Gilani.

− Dette kunne ikke latt seg gjennomføre uten den store interessen fra klubbene og arrangørene. Vi så nå for alvor hvor mange gode cricketspillere det finnes utenfor Oslo.

Til neste år har cricketforbundet planlagt en turnering hvor de ønsker å kombinere cricket med fotball, som etter planen vil foregå om natten.

Store planer for 2013

Gilani opplyser Blend magasin at fokuset for 2013 er satsing på unge, samt ettervekst og utvikling.

− Det er viktig at de unge får god trening og oppfølging, i form av gode trenere. Vi har nå mange godkjente trenere med både nivå 1 og nivå 2 sertifikater etter internasjonal standard.

Utenom dette har NCF fått på plass en avtale med den engelske crickettreneren Peter Brett, som er et anerkjent navn i England.

− Peter kommer til å bo i Norge i sommermånedene juni og juli, hvor det etter planen er tenkt å holde profesjonelle samlinger for barn og unge. Utenom dette, har han også rollen som hovedtrener for det norske landslaget, som i juli reiser til England for å delta i en viktig kvalifiseringsturnering, forteller NCFs generalsekretær.

Cricket på dagsplanen

Denne brakken brukes som klubbhus til rundt 250 cricketkamper i løpet av en sesong.

Det er bevilget 8 millioner kroner for et nytt klubbhus, og et møte med sjefsarkitekten i Oslo kommune er planlagt for å få fart på denne saken, ifølge Gilani. De siste årene har en liten brakke og en utedo fungert som klubbhus for begge cricketbanene på Ekeberg, som til sammen gjester rundt 250 cricketkamper i løpet av en sesong.

− Vi har for første gang klart å komme med på budsjettet i Oslo og fått bevilget kr 250.000 øremerket til barn, unge og kvinner. Utenom dette, så er det planlagt 2 millioner kroner til prosjektering av nye cricketbaner. Det gjenstår bare å se hvor det administrative i Oslo kommune velger å etablere disse nye banene, forteller Norges cricketforbunds generalsekretær Yousuf Gilani.

Utenom dette ønsker også FrP å tilrettelegge for opp til fire nye cricketanlegg i Oslo, og partiet Venstre ønsker å bygge et nasjonalt anlegg for cricket. Med dette ser det ut som at politikerne endelig har fått opp øynene for sporten, noe som er til stor glede for de mange og voksende cricketentusiastene her i landet.

KOMMENTER SAKEN
ANNONSE ↑....