Bosnier med humor fra asylmottaket

Igor fikk endelig avslag fra Norske talenter, men vant fast opphold i norske hjerter.

«Vi er ikke norske, vi har ingen talenter,
våre venner bor på asylmottak og venter
på svar fra UDI, på om de får bli, på om de må dra,
det er kanskje like bra å dra.»
- Igor & Elvis,
Norske Talenter (2012)

Fredag fikk Igor og Elvis endelig avslag fra Norske Talenter. FOTO: TV2/Thomas Reisæter.

Spenning + overraskelse = latter. Dette er en av mange måter å forklare humor på. Premisset i vitsen skaper spenning, punchline overrasker, spenningen frigjøres og vi ler. Ekstra spenning skapes dersom vi er usikre på om vitsen som skal presenteres kan klassifiseres som passende.

Denne beskrivelsen passer godt til den bosniskfødte komikeren Igor Dunderovic. Sammen med musiker og fetter Elvis Medic har han brakt humor fra asylmottaket til det norske folk.

Det komiske uttrykket er i skjæringspunktet mellom det hjerteskjærende og det deilig morsomme. Melodiene er enkle, arrangementene har snev av gladmelankolske, russiske sigøynerballader, tekstene handler om livet på asylmottak. Det er humor og alvor i smakfull forening.

Og i dette møtet mellom det komiske og det alvorlige, skapes spenningen. Humor om asylmottak kan bli banal, overdreven eller krass. Men ikke når ideene skapes hos norskbosniske talenter som Igor og Elvis. Da blir det varmt, tankevekkende og veldig morsomt.

Endelig avslag

Igor og Elvis gjorde stor suksess på sin audition under årets sesong av Norske Talenter. Dommerpanelet var i ekstase. Mia Gundersen kunne fortelle at hun holdte på å tisse på seg av latter, hvorpå Igor repliserte med å spørre om han kunne skrive en låt om det til neste runde.

Meddommer Adil Khan mente at duoen fortjente sitt eget TV-show, og Alex Rosen ga tommel opp for Igor og Elvis som talerør for asylmottakene.

De to humoristene var soleklart videre, men måtte fredag se seg slått ut i delfinalen. Eller som Igor humoristisk skrev på sin hjemmeside: de fikk endelig avslag fra Norske Talenter.

Men hvem er så Igor og Elvis? Vi tok en prat med duoens komiske halvdel: Igor Dunderovic.

En gullgruve for svart humor

«Ro, ro til fiskeskjær, mitt asylmottak er der,

utpå øya der jeg bor er det ingen kjære mor,

men fjorten små tamiler som sitter og smiler

og spiller kort»

- Igor Dunderovic, «Ro, ro til fiskeskjær» (2011)

− Norske talenter var en heftig sommermåned med ei herlig modellblondine med store pupper, som dumpa meg til slutt, forteller Igor Dunderovic. FOTO: Privat.

Igor Dunderovic er 32 år gammel, kommer fra Nittedal, men er nå bosatt med kone og barn i Skien. Han kom til Norge i 1992 med mor, far og to brødre. De bodde to år på et asylmottak på Sunnmøre, før faren fikk dem overført til alternative ordninger i Oslo og Akershus.

− Asylmottak er et interessant fenomen, forteller Igor til Blend.

− Som trettenåring på asylmottak hadde jeg den luksusen at jeg hadde en autoritær far som tok seg av alle vanskelige spørsmål, som: «Hvorfor bor vi på en øy i Atlanterhavet?!» «Jo, fordi pappa bestemte det!» Da kunne jeg heller fokusere på det absurde i tilværelsen.

− Asylmottak er en absurd tilværelse, en gullgruve for kunstnere og satirikere med sans for svart humor, forteller Igor.

Asylmottakhumor
«Det er en sånn solo, mens vi venter på svar fra UDI. Det tar sin tid, ja. Det kan ta flere år. Hvordan føles det?» – Igor Dunderovic, «Ro, ro til fiskeskjær» (2011)

Opprinnelig var konseptet «humor fra asylmottak» en intern spøk.

− Jeg sang en gang om «Lille Fetter Ederkov». I sangen begynner det plutselig å regne, og «Fetter ned han datt». Han ligger tre dager i koma på sykehus, får oppholdstillatelse, «og det ble liv i Ederkov, som klatret på min hatt.» Publikum ønsket å høre sangen igjen, så da ble den med i repertoaret mitt, forteller Igor.

Igor og hans musikalske fetter Elvis har ikke fått klager på humoren.

− Det har vært noen nordmenn som har vært bekymret for at tekstene våre er rasistisk ment, men samtlige utlendinger som har hørt sangene og har bodd på asylmottak, har vært veldig begeistret for humoren vår.

En heftig sommermåned

Igor har ønsket å skape latter helt siden han var seks år gammel, men det var først i 2007 at han begynte å jobbe målbevisst. Da bestilte bandet UDI fra Oslo tekster til låter.

Igor var også deltaker under konkurransen Er dette morsomt? som gikk på TV2 i 2011.

Er dette morsomt? var et lite program som krevde lite energi og ga lite kred. Norske Talenter insisterer på mer kvalitetssikring og masse ting som ikke ender på TV.

− På godt og vondt så var Norske Talenter en heftig sommermåned med ei herlig modellblondine med store pupper, som dumpa meg til slutt, mens Er dette morsomt? var en hyggelig onenightstand med en lubben ICA-ansatt som hadde kjæreste fra før, ler Igor.

− Asylmottak er en absurd tilværelse, en gullgruve for kunstnere og satirikere med sans for svart humor, forteller Igor. FOTO: Privat

Nå sitter Igor og Elvis klare med kvesset penn og friske, bosniske akkorder og håper på nye oppdrag. De drømmer også om å gi ut plate med morsomme viser, finansiert av en ekstern investor.

Fortsatt latter

Det er bare å glede seg til Igor Dunderovics fremtidige påfunn. Han er ikke bare en dyktig tekstforfatter, men også kjapp i replikken. Dette kunne man blant annet se under auditionrunden i Norske Talenter.

Etter det nevnte komplimentet med å nesten ha hatt ufrivillig vannlatning, hevdet Mia Gundersen at det er en kunst å få folk til å le. Igors respons var like usjenert som den var genial: «Nja, egentlig ikke».

Igor hadde selvsagt helt rett. Det er ingen kunst å få folk til å le. Det som virkelig er en kunst, som svenske Andres Lokko poengterte i en artikkel for noen år siden, er å få folk til å fortsette å le.

Den kunsten mestrer vår bosniske komiker fra asylmottaket på fiskeskjæret.

Opphold innvilget!

KOMMENTER SAKEN
ANNONSE ↑....