Årets vinnere av Blendprisen

03/10/2010
Av

3. oktober gikk Blendprisen av stabelen på Grand Hotel i Oslo. Les mer om hvem som vant, og hvorfor.

Kadafi Zaman ble Årets norsk-pakistaner 2010. Prisen ble overrekket av fjorårets prisvinner Tahir Hussain og Vidar Bøe. FOTO: Benjamin A. Ward

Årets prisutdeling gikk av stabelen på ærverdige Grand Hotell, søndag 3. oktober 2010.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt en tale om Blend sin visjon og arbeid, og hvorfor det er riktig å dele ut slike priser. Foto: Benjamin A. Ward

200 inviterte gjester hadde møtt opp for å hedre forbilder og suksesshistorier. Rapgruppen Envy, den danske artisten Anita Lerche og Quickstyle sto for underholdning. Utenriksminister Jonas Gahr Støre og den amerikanske ambassadøren Barry White holdt taler. I tillegg lanserte sjefredaktør Shazia Sarwar det nye navnet og den første trykte spesialutgaven.

Årets jury besto av:

  • Laila Bokhari, terrorekspert og forfatter av boka Hellig Vrede (2010)
  • Fakhra Salimi, leder av MIRA-senteret og vinner av fjorårets hederspris
  • Lubna Fjell Jaffery, Statssekretær
  • Mohammed Usman Rana, samfunnsdebattant, spaltist i Aftenposten og lege
  • Dag Herbjørnsrud, ansvarlig redaktør i Ny Tid

Se bilder fra prisutdelingen.

Nedenfor kan du lese mer om vinnerne.

Årets norskpakistaner:  Kadafi Zaman

Juryens begrunnelse:

Årets vinner har vist mot, styrke og ydmyket. Vedkommende har vist oss bilder vi ellers ikke hadde bivånet. Årets norskpakistaner har formidlet historier som har vært kritikkverdige, problematiske, uholdbare. Men han har oss gjennom sitt arbeid, endret liv. Endret hvordan vi ser på ting. Han har brukt sin rolle til å belyse de sider av samfunnet vi aller helst vil glemme. Men han har tvunget oss til å tenke. Fått oss til å danne oss en mening. Han har berørt oss. Fremprovosert reaksjoner. Både positive og negative.

I år har han gjort noe få andre journalister i Norge klarte. Han og TV2 har gitt pakistans flomkatastrofe et ansikt. Han har tvunget oss til å forholde oss til den ubegripelige tragedien som utspant seg i Pakistan i sommer. Han er en fremragende journalist som har fått pepper av det norsk-pakistanske miljøet for at han gjør jobben sin. Han er et forbilde. Et fint eksempel på at man kan gjøre et stykke meningsfylt arbeid, i utradisjonelle yrker. Årets vinner har bidratt med å skape nyanser og dermed forståelse.

Karpe Diem ble Årets Blend, prisen ble overrekket av den amerikanske ambassadøren Barry White og sjefredaktør Shazia Sarwar. FOTO: Benjamin A. Ward


Årets Blend: Karpe Diem

Juryens begrunnelse:

Ofte er det kommunikasjonssvikt som fører til misforståelser, frykt og fordommer. Det er livsviktig at vi snakker sammen. At vi forstår hverandre, og er villig til å lytte. Årets vinner har ordlagt en hverdag som mange unge kan kjenne seg igjen i. Uansett hudfarge og bakgrunn. Det er lite i norsk kulturliv som unge med minoritetsbakgrunn kan identifisere seg med. Men det finnes unntak, og heldigvis blir det flere av disse. Årets Blend formidler en hverdag, som blant annet gir et unikt innblikk i livet til norske ungdommer med minoritetsbakgrunn. De er ærlige i sine tekster, de pynter ikke på noe. De formidler om seg selv, og mange som dem. De er tro mot sin mangfoldige bakgrunn og er forbilder for oss alle.

Deres kulturelle uttrykk er fabelaktig og unik. Deres musikk har vært dialogskapende og brobyggende.  De rapper om blant annet ”Vestkantsvartinga”, og forfekter å ha ”Aldri solgt en løgn”.

Designer og stylist Amar Faiz vant Årets kulturpris, overrekket av NyTid-redaktør Dag Herbjørnsrud og samfunnsdebattant Muhammed Usman Rana. Foto: Benjamin A. Ward.


Årets Kulturpris: Amar Faiz

Juryens begrunnelse:

Årets kulturpris går til en person som har vist oss at det finnes utradisjonelle veier som er verdt å ta. Han har turt å drømme, søke og oppnå, det som ofte virker uoppnåelig. Særlig i det norsk-pakistanske miljøet, hvor musikk, mote og dans som karrierevalg, er sett ned på. I et statusjag hvor tradisjonelle høystatusyrker vinner terreng er det ytterst modig å gå nye veier. Å søke det utradisjonelle. Årets vinner har ikke bare satset på det han hadde troa på. Han har også gjort det med stor stil og suksess. I et norsk-pakistansk kulturliv som skriker etter kreative folk, er Årets kulturprisvinner en frisk pust.


Årets Dugnadsånd: Rahma

Juryens begrunnelse:

Under årets store flomkatastrofe har mange frivillige stått på for å samle penger for flomofrene i Pakistan. Dugnadsånden har vært formidabel i det norsk-pakistanske miljøet. Dessverre har det vært slik at noen har kviet seg for å hjelpe. Redd for om pengene kommer fram eller ei. I en slik situasjon har årets vinner tredd frem som en pålitelig organisasjon med bredde og erfaring. Ikke bare har de jobbet gratis, de har heller ikke latt sitte engasjement begrense seg. Vinneren har samlet penger for de trengende i både Pakistan, Somalia og Gaza. Og ved flomkatastrofen var de en av de største pengeinnsamlerne.

Årets ambisiøse, Fizza Kanwal Arain (19). Prisen ble overrekket av fjorårets hedersprisvinner MIRA-leder Fakhra Salimi. (Foto: Benjamin A. Ward)


Årets Ambisiøse: Fizza Kanwal Arain

Juryens begrunnelse:

“Årets Ambisiøse 2010″ er typisk norsk. I det minste fikk hun karakteren 6 både i norsk muntlig og skriftlig. Med unntak for en femmer i gym fikk 19-åringen utrolige 17 av 18 seksere på årets vitnemål fra Ringerike videregående skole. Slik sett er hun også typisk pakistansk-norsk. Hun skal nemlig bli lege, hun også .
Årets ambisiøse er kanskje ikke så spesiell, bare nok en typisk norsk-pakistansk jente som trekker opp snittet i det norske utdanningssystemet. Men nettopp derfor ønsker vi å ære denne Hønefossingen, nettopp for det harde arbeidet hun har nedlagt og for å være det forbildet hun er for oss alle, spesielt for landets minoritetsungdom.
Det er verdt å merke seg at prisvinneren ikke er født og oppvokst i Norge: Snarere kom hun fra Pakistan da hun var 10 år, uten å kunne norsk. Likevel, eller nettopp derfor, klarte hun å bli best i norsk.
Hennes eksempel kan slik også være med på å nyansere debattene om minoriteter i norske barnehager: Muligens er ikke alt tapt, eller et helt liv kommet skjevt ut, selv om man får et år eller to mindre i en norsk barnehage enn snittet. Vi vil oppmuntre Årets Ambisiøse, og andre unge som henne, til å delta i den offentlige debatt.


Årets idrettspris: Etzaz Hussain

Juryens begrunnelse:

Fotball, fotball, fotball. Endelig har basillen også bitt norsk-pakistanere. Fra cricket og hockey til fotball. Årets vinner har i svært ung alder, nådd det mange små ronaldoer rundt om på de tusen fotballbaner drømmer om. Særlig i minoritetsmiljøet er han et viktig forbilde.

Det er behov for idrettsmenn som kan vise vei for de tusenvis av unge, og deres foreldre som ikke ser hensikten med sport. Det er behov for større deltakelse på idrettsarenaen. Noe vi følte i særlig grad i denne kategorien. I årene som kommer må vi få idrettshelter, i tillegg til leger, ingeniører og advokater.

Årets Idrettsmann 2010 er fremtidens norsk-pakistanske Ole Gunnar Solskjær. Den 17 år gamle Manchester United spilleren: Etzaz Hussein

Etzaz Hussain kunne dessverre ikke stille opp på grunn av et tettpakket program med trening og kamp. Likevel uttrykte storebroren til Hussain over telefon, gleden av å vinne en slik pris. Blend kommer tilbake med overrekkelsen og intervju av årets vinner av sportsprisen.
BILDER:

Bankettsalen Rococco satte en fin ramme for kveldens arrangement. FOTO: Benjamin A. Ward

Anita Lerche tok publikum med storm med sine punjabi bhangra sanger. Foto: Benjamin A. Ward

Tahir Hussain på vei opp til scenen for å dele ut prisen Årets norskpakistaner. Foto Benjamin A. Ward

Årets ambisiøse, FIzza Kanwal Arain, på opp til podiet for å motta prisen. Foto: Benjamin A. Ward

Utenriksminister Jonas Gahr Støre la vekt på Blend sitt arbeid i sin tale. Foto: Benjamin A. Ward

KOMMENTER SAKEN
ANNONSE ↑....